Monday, October 05, 2009

Loeng 5 - Blogimise erinevad motiivid

Blogitakse ikka sellepärast, et oma mõtteid ja arvamusi kirja kuhugi panna. Ennem oli selleks isiklik paberist päevik, mis oli nagunii reegline kuskile ära peidetud. Näiteks võis tihti juhtuda, et peeti paberist päevikut mingid aastad aga siis hiljem see siiski hävitati, et ei juhtuks tulevikus olukorda, et keegi sealt veel juhtuks lugema isiklikke mälestusi. Sellised päevikud olid muidugi reeglina sellised, kus kirjutati igapäevastest asjadest, mis sündmused olid ühel või teisel päeval olnud.
Nüüd tänapäeval, kui panna blogi internetti, on ju isegi võimalik algatada oma postitusega aruelu ja tänu sellele on võimalikasju ehk hoopsi teise nurga alt näha.

Poliitilised blogid - reeglina on need sellised blogid, kus on võimalik näiteks rääkida oma tegemistest ja siis näiteks kritiseerida või rääkida oma mõtetest. See on nagu väga populaarseks muutnud just enne valimisi näiteks tooks siia Edgar Savisaare blogi.

Reisiseikluste blogid - võimalik lugeda sõbra kaugest reisist ja seal juhtunud huvitavamatest sündmustest. Lisaks on võimalik näha ka imeilusaid pilte maastikust, loodusest ja loomadest. Näiteks sõbra Priidu blog, mis kirjeldab tema reisi Austraalias. Kindlasti võib ju sellise blogi lugemine ka lugejal isu tekitada ja ka ise minna Austraaliasse.

Isiklikud igapäeva sündmustest kirjutatavad blogid - võimalik lugeda, mida tuttavad, sõbrad tegid ja millised olid nende emotsioonid ja võimalus ka ise neid kommenteerida. Näiteks mu sõbra Anneli blog.

Mängude tegemise blogid - kirjeldatakse, kuidas erinevad protsessid kulgevad ja kui kaugel on aeg, et mäng välja lastakse. Viimasel ajal on mitmed mängu arendajad oma tegemised blogi pannud, et siis fännid saaks lugeda, millised uued omadused on mängul ja mida oodata. Näiteks tehti eelmine aasta Football Manager 2009 blog, kust sai lugeda, mida uut ja huvitavat võivad fännid oodata:)

Blogi kirjutamise kohustus - koolis nõutakse, et tuleb kirjutada blogi ja siis õpilased peavad kirjutama aines Sotsiaalne tarkvara ja võrgukogukonnad blogisid. Näiteks võiks tuua siis http://itikool.blogspot.com/ ja http://annylatt.blogspot.com/.

IT blogid - kirjutatakse igasugustest IT uudistest ja levinumad on Micosofti uuemad lahendused. Näitena tooks siin IT blogi Tehniline Evangelism.

Ajakirjanduse blogid - kirjutatakse uudiseid ja arvamusi, mingi uudise põhjal. Näiteks Postimehe blog.

Kuulsuste blogid - mõni kuulsus kirjutab oma arvamustest või siis seiklustest. Näiteks Tõehetke Lilit blogi.

Kindlasti on veel palju palju erinevate valdkondade blogisid, lihtsalt mulle on tunne, et viimasel ajal on populariseerunud just see, et poliitikud kirjutavad igaüks ka oma blogi.
Küsimusele, miks kirjutatakse blogisid, vastaks ma nii, et paljudel juhtudel ikka enda eksponeerimiseks.

No comments: