Monday, October 12, 2009

Loeng 6 - "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?"

Ananüümne postitamine.
Minu arvates on see suur probleem, et on võimalik postitada ja muuta artikkleid, mida keegi on juba teinud. Siin on ikkagi vaja mingit kontrolli! Ei tohiks ju olla raske ennast Wikisse ära registreerida ja siis sisse logida ning seejärel alles on isikul võimalik lugeda.
Sisestatud materjali kontroll.
Võimalik, et mul on jäänud selline mulje aga mul on tunne, et ei kontrollita, mida inimesed Wikisse kirjutavad. Seega on vaja ka mingit kontrolli materjalide üle, mida Wikisse kirjutatakse. Seda oleks vaja selleks juba, et see lisaks usaldusväärsust ja tõstaks kindlasti Wiki usaldatavust selle taseme lähedale, mida entsüklopeedia omab. Ma olen ise kohanud just seda suhtumist, et kui inimene kirjutas mingi tähtsa artikkli ja siis viitas Wiki lingidega, siis öeldi kohe, et Wiki ei ole üldse usaldusväärne ja sellised artikkleid vastu ei võeta. Nii,et kahjuks teadustöödes Wiki artikkleid kasutada ei saa. Kui isegi oleks autoriteetseid inimesi, kes kirjutaks Wikisse artikkleid, siis ma ei usu, et nende artikklite ülekaal jõuaks niikaugele, et neid oleks enamus. Artikkleid on praegu Wikis niivõrd palju lihtsalt.
Lisa funktsioon - näiteks UML-i mudelite kasutamine.
Oleks huvitav kui oleks võimalik üles riputada terve analüüsi dokument koos joonistega, kusjuures joonised on sellised, kus sul ei ole lihtsalt pildike andmemudelist, vaid sul nagu hierarhilised tasemed pildil. Sul on näiteks üks süsteemi ülevaate pilt ja siis sellele klikkides avaneb sul alamsüsteemi vaade ja seal mõndele komponendile klikkides avaneb sul selle mudeli komponendi detailid. Muidugi on see suht palju tahta, asi ise on ju olemas sellise programmi poolt nagu Rational Rose, kuid see on ka tasuline ja seda kindlasti ka heal põhjusel, sest sellise keerulise tarkvara loomine on keeruline ja kallis.

Kui üldiselt arvan, et Wiki plussid on suuremad kui miinused ja Wikist on mugav lugeda mitmete asjade kohta, mille kohta küsimused tekivad selle asemel, et minna kuhugi raamatukokku ja hakata seal seda entsüklopeediat otsima ja sealt seda infot otsima:)

No comments: