Sunday, November 20, 2005

Uni on tähtis, tähtsam kui me me endale tunnistame!

http://woman.delfi.ee/tervis/tervis/article.php?id=11614929
Mõned mõtted:
Sügav uni on oluline. Just selle ajal saab keha võimaluse lõdvestuda, süda lööb rahulikult, vererõhk langeb. Organism hakkab ennast ise “parandama”, tööle asuvad valged verelibled. Pole üldse vale nimetada sügavat und nn ilu-uneks, kuna selleta kiireneb keha vananemisprotsess ning läheb kaotsi ka paras hulk vaimsest energiast.

Kui sinu unevajadus on kaheksa tundi, kuid oled näiteks kaks ööd järjest läbi ajanud vaid kuuetunnise unega, on sinu reaktsioonikiirus vähenenud 10 kuni 15 protsenti.
*nõus sada prossa*
Tea oma unevajadust. Mine magama siis, kui tõesti end väsinuna tunned. Tunne oma keha signaale ning ära juhindu vaid kellast.
Võimalusel tuku pisut. Selle asemel, et enda turgutamiseks lõputult kohvi juua, tee parem väike uinak, maksimaalselt 20 minutit.
*nõus, eks see kohvi paras narkots ikka on, tead tuttavaid kes ainult kohvi tarvitavadki et yleval püsida, kuid kas siis tervis ei olegi yldse tähtis, miks on nii väga vaja siis kõik ohverdada?!?*
Liigu palju. Unehäirete puhul on üheks lihtsamaks reegliks liikumine ja treening. See väsitab keha ning sa uinud kergemini. Ära vaid õhtust trenni vahetult enne magamaminekut ette võta, sest treenimine teeb keha liiga virgeks.
*nõus, hea pikk, 3-4 tunnine trenn väsitab nii ära, et tuleb hea ja mõnus uni*
Lõdvestu, leia aega mõtisklemiseks. Jäta arvuti ja telekas kõrvale ning lase mõtetel niisama läbi pea libiseda. Tee päevast kokkuvõtteid, vajadusel pane mureküsimused paberile kirja. Kuula rahustavat muusikat või käi soojas vannis.
*vann ja muusika on väga head relaxi ideed;)*

No comments: